一起疯  一起乐  一起怀念从前  一起憧憬未来  就在疯语轩

版主推荐=1《新编故事——刁蛮公主赣驸马》(粤语版)
4/2/2006 10:59:00 PM (#311385)
高级通行证 快活开心果

级别:91
头衔:
诞生:11/2/2005
老牛喜爱嫩草 呵呵
        剧中主要人物:姣婆·俪姬(公主)非舞(赣驸马)

配角:不必在乎你是谁(公主父亲)石头(公主母亲)

“阿呆。。。你系度做咩啊?帮我出街买条竹杆番来晒衫啦,D衫洗咗唔够竹杆浪啊”

“公主”驮住个大肚,仲要做家务,果个老公无奈系个痴呆佬,一日到黑净系识得系出边同隔离屋D细佬玩埋一堆,依家又唔知佢系出边玩紧D咩咯。
    “阿呆。。。你有冇听到我叫你啊?阿呆。。。”
  “噢。。。咩事啊?”“阿呆”正系出边玩得唔知几开心,突然听到个老婆系屋度博命咁叫,哼。。。我一依诈傻,睇下你奈得我何?
       “阿呆”一边流住口水,一边坐系个地度,捋住条草系度摎紧堆蚂蚁。。。
      “咩事啊?老婆,人家玩得正开心呢,你咪嘈住晒啦?”
  “唉。。。嫁着呢个咁葛傻佬,真系三生冇幸咯,当年佢青靓白净,又聪明伶俐,如果唔系因为佢生咗果场大病变成咁,依家都可能做咗个大老细啦。。。唉。。。怨天唔开眼,点解会摊到呢D事系我身上呢?天啊?你点解要我老公生咁葛大病烧坏个脑啊?依家想话同佢离婚,街道同法院都唔批,我真系好命苦啊。。。如果唔系睇在个未出世葛细佬身上?我宁愿一头撞死佢好咯。。。”“公主”一边自怨自哎咁自言自语,一边轻轻咁搓紧个肚,对住个肚讲“酥虾仔。。。希望你快D出世啦,大个仔之后唔好学你老窦咁傻就好咯”
      “老婆。。。我劲渴,快D斟杯茶俾我饮啦?”
  “你睇下你啊?玩到周身都咁污糟,你自已有手有脚,唔识得自已斟啊?”“噢。。。自已斟,我大个仔啦,自已识斟茶,唔使老婆帮。。。嘻嘻”“阿呆”傻头傻脑咁自已抓起个杯斟咗杯茶,“咕。。。咕。。。”咁饮晒杯茶,仲漏到成身都湿晒。
  “公主”睇到咁葛样,唉。。。咗一声,真系眼都烟晒。
     “阿呆,你系出边玩完啦。。。帮我出去街度买条竹杆番来啦,我想浪埋D衫,点知又唔够竹杆,趁住依家太阳够猛,快D晒干D衫今晚有得替换啊?”“公主”边讲边系衫袋度揾出张银纸递咗俾“阿呆”。

“老婆,去边度买啊?我唔识得去啊?”“呢。。。你就出门口,转右再转左,直行唔够一条街咁远就买到架啦,剩低D钱你自已买‘波板糖’食啦。”“阿呆”一听到老婆话有“波板糖”俾佢食喔,开心到连阿妈姓乜都唔记得咯。。。
       “记住阿,买竹杆啊。。。”“公主”系“阿呆”躝出果门时,再次对“阿呆”交带咗一声。
  “噢。。。知啦。。。老婆大人,买竹杆。。。买竹杆。。。”
     “阿呆”一路行一路讲“买竹杆”,谁知刚好转过街角时,迎面碰到一班“走鬼”,“阿呆”被冲到晕陀陀,“买竹杆”变成咗“买猪肝”。
  “大婶啊?唔好意思啊,我老婆叫我‘买猪肝’,我唔识路啊,你可唔可以话我知点去啊?”“阿呆”见到街边有个阿姨坐系度,就行咗埋去对住个阿姨问。
      果位“阿姨”见到佢十下十下咁,就随便咁指咗个市场葛方向,对住“阿呆”讲,果边咪系咯。。。“噢,唔该晒大婶”

跟住“阿呆”走到市场,来到猪肉档,问老细“我想买猪肝”“要几多啊?”老细问。“老婆讲过,剩低D钱俾我买‘波板糖’”“噢,咁你有几多钱啊?”“阿呆”就将“公主”俾佢买竹杆D钱揾咗出来,全部俾晒个猪肉佬。
   “你D钱有多噢,买个猪肝我再搭多苟猪耳俾你啦,剩低D钱俾你去买‘波板糖’啦”“噢。。。”“阿呆”就称住果苟猪肝同只猪耳番到屋企。。。

“啊???阿呆,我叫你买竹杆,你做咩买猪肝啊?”“公主”怒目圆睁咁瞪住“阿呆”,“你葛耳仔系边啊?明明叫你买竹杆,你偏买猪肝?”“老婆,你要葛耳仔系呢度啊”跟住“阿呆”就提高只手,将只猪耳俾咗“公主”。。。
  “我晕啦。。。。唉。。。天啊。。。。”

剧中“阿呆”即“赣驸马”

(上篇完)
点击统计:27113 责任编辑:石头
4/2/2006 11:15:00 PM (#5080610)
冬眠状态通行证 石頭

级别:51
诞生:12/19/2005
下次能不能让石头做一个威风凛凛的主角啊..
4/2/2006 11:16:00 PM (#5080617)
冬眠状态通行证 东北靓熊

级别:95
诞生:2/6/2006
这次怎么没有我?
4/2/2006 11:19:00 PM (#5080638)
冬眠状态通行证 找真心广州人

级别:50
诞生:1/11/2005
写得很搞笑啊.继续写下去啊.
4/2/2006 11:35:00 PM (#5080717)
不必在乎我是谁 该角色已不存在
啊???阿呆,我叫你买竹杆,你做咩买猪肝啊?”

我中意食波糖啊
4/3/2006 12:37:00 AM (#5080875)
高级通行证 快活开心果

头衔:
      自打“阿呆”前几天将“公主”吩咐买竹杆葛事变成咗买猪肝后,“公主”狠狠咁修理咗“阿呆”一餐,仲唔俾“阿呆”出街玩。一方面系罚“阿呆”买错嘢,另一方面系唔想个老公系外人面前出丑,免得连自已葛面子都冇晒。。。
  “阿呆”被“公主”阍埋系间屋度,一日到黑闷到“阿呆”抽晒筋,又唔出得街玩,只好自已揾张纸同笔画起公仔啦。。。

“老婆。。。你买咁多嘢做咩啊?咁快又过年啦?”“阿呆”睇到“公主”买咗一大堆礼物,开心到咩咁,以为又过年啦,又可以着新衫同出街玩啦。。。

谁知果个“公主”同“阿呆”讲“过几日就系我老窦七十大夀啦,你去代我同我老窦拜夀啦?”“噢。。。老婆,你唔去咩?我自已一个人去我唔识路啊,咪到时荡失路点办啊?”

“你咁大个人仲使怕荡失路咩?你唔识得问人地架?仲使惊俾人拐咗你啊?”“公主”对“阿呆”讲。

“咁人地系唔识路啊嘛,更何况我去到果度,我应该讲D咩啊?”
  “你同我定啦,路。。。我可以讲俾你知点走,坐咩车去,去到之后该讲D咩话我一早就同你度好啦,到时你咪照讲咪就得咯?”
        “噢,我知道啦,不过,老婆大人啊,D嘢咁多,你又唔去,得我自已一个人,点拎得到咁多啊?”“阿呆”诈懒,唔想拎咁多,一方面可以轻松D,另一方面又可以剩低D番来有得食。“阿呆”系呢方面都唔知几醒啊!
  “得啦。。。知你辛苦啦,你番来我再好好咁慰劳下你啦?得冇?”
        “老婆,你会点慰劳我啊?”“吓。。。嘢都未做,就谂住点慰劳,系唔系又想打啊?”“呜呜呜。。。老婆又要打我啦。。。”“阿呆”被“公主”吓得大哭起身。
  “边个打你啊?我只不过系随便讲下咋”
     “噢。。。原来你系吓‘阿呆’葛”“边个叫你又唔听话啊?
       ”那。。。你去到你外父即我老窦度时,你就讲“祝外父年年有今日,岁岁有今朝”“祝外父年年有今日,岁岁有今朝”“系啦,你讲得冇错啦,记住啦,唔好再讲错嘢啦,知道吗?”“噢,知道啦。。。”“仲有啊,你外父系做生意架,你仲要祝佢生意兴隆,财源广进”“还有一句,就系祝外父福如东海,夀比南山”“记得未啊?讲一次俾我听”

“系。。。祝外父年年有今日,岁岁有今朝,外父系做生意葛,仲要祝佢生意兴隆,财源广进,还有一句就系福如东海,夀比南山,系唔系咁啊,老婆大人,我咁叻仔,呢几句话我点会唔记的啊?”
  “知道你叻仔啦,咁你就快D去准备下,听日你就出发,我先带你去车站,带你上车,去到外父果边自然有人接你架啦”        “嗯。。。我知道啦。。。”

一夜无话,第二天,“阿呆”系“公主”葛带领下,去到车站,“公主”买好咗车票,嘱托司乘人员好好照顾“阿呆”后,就转身番屋企啦。。。
  果边厢,“阿呆”傻头傻脑咁一路去到咗外父家,见到人山人海咁多人来同外父拜夀,好在系车站有亲戚接,如果唔系又唔知会惹出D咩大头佛出来。。。
  “阿呆。。。过来同你外父拜夀啦?”“边个系啊?”
     “阿呆,咩你连老夫我都唔认得啦?我就系你外父啊”端坐系大堂正中央葛“阿呆”外父同外母正眼光光咁睇住呢个傻赣赣葛女婿,外父摇咗摇头对夫人讲“唉。。。真难为个女咯,嫁咗俾个咁葛人,如果当初知道佢会变成咁,宁愿俾个女做老姑婆都唔嫁俾佢啊”“哎。。。老爷,今日系你葛大喜日子,你就唔好谂呢D咁唔开心葛嘢咯”“系葛,夫人你讲得岩”
   “阿呆。。。你仲企系度做咩啊?快D同外父祝夀啦?”外母见个女婿仲傻赣赣咁企系度东张西望,于是乎就开口让“阿呆”过来同个外父拜夀。。。

“祝外父年年冇今日,岁岁冇今朝,祝外父生意兴隆通大海,财源蚀晒裤穿窿,啊。。。系啦,还有一句,老婆大人讲话要讲埋佢葛,就系夀落东海,福如青山”“最后一句系我自已谂葛,就系祝外父早日同外母乌蝇拍马尾——‘一拍两散’,我讲完啦,外父,我好肚饿啊,我去食嘢咯。。。”

果边厢,“公主”葛老窦俾“阿呆”激到晕死咗过去。。。

(全文完)
4/3/2006 12:39:00 AM (#5080878)
!酉己! 该角色已不存在
好,,,,很好,.,,,就是字多啦点
4/3/2006 12:42:00 AM (#5080891)
倚天屠龙 该角色已不存在
(引用回贴#5080610)石頭:

你就想~
死果果笔下的人物都是丑货!
晕死!
4/3/2006 1:03:00 AM (#5080968)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5080891)倚天屠龙:

你就想~
晕死!

下次会编写好角色给你们的了
4/3/2006 1:19:00 AM (#5081006)
普通通行证 男36

级别:88
头衔:
诞生:6/3/2005
写得好!
4/3/2006 6:32:00 AM (#5081358)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5081006)男36:
写得好!

好笑勒?
4/3/2006 7:01:00 AM (#5081385)
冬眠状态通行证 devil_ken

级别:90
头衔:
诞生:5/15/2005
好,支持
4/3/2006 7:47:00 AM (#5081522)
eric016 该角色已不存在
真厉害
4/3/2006 8:43:00 AM (#5081681)
(引用回贴#5080968)快活开心果:

你就想~
晕死!

下次会编写好角色给你们的了

除着我

我5扮戏啦

我都5想君如甘
我想扮青霞姐姐
4/3/2006 8:14:00 PM (#5083626)
飞舞 该角色已不存在
阿呆~~
4/3/2006 8:15:00 PM (#5083638)
普通通行证 伤害

级别:77
头衔:
诞生:9/25/2005
(引用回贴#5083626)飞舞:
阿呆~~

4/3/2006 9:02:00 PM (#5083864)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5083638)伤害:
(引用回贴#5083626)飞舞:
阿呆~~

哈哈哈哈哈哈
4/3/2006 9:18:00 PM (#5083980)
冬眠状态通行证 可青

级别:69
诞生:8/31/2005
江西?
4/4/2006 1:47:00 AM (#5084688)
夀落东海,福如青山
4/4/2006 5:50:00 AM (#5085065)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5084688)不必在乎我是谁:
夀落东海,福如青山

飞舞说的
4/4/2006 8:02:00 AM (#5085177)
无效通行证 朝着歌的方向

级别:28
诞生:12/17/2005
偶都无识听啊!~~~
4/4/2006 8:16:00 AM (#5085202)
黄金通行证 gulu

级别:75
诞生:12/21/2003
普通话的笑话改编成广州话的就不那么像了...广州话的竹竿和猪肝发音差这么远...
4/4/2006 2:46:00 PM (#5086753)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5085202)gulu:
普通话的笑话改编成广州话的就不那么像了...广州话的竹竿和猪肝发音差这么远...

是的,我也考虑过这问题
4/4/2006 3:00:00 PM (#5086814)

居肝,左肝

肝也不太一样

4/4/2006 8:13:00 PM (#5088198)
冬眠状态通行证 asdffdsa

级别:78
诞生:1/11/2004
有普通话版吗?
4/4/2006 8:26:00 PM (#5088261)
飞舞 该角色已不存在
(引用回贴#5085065)快活开心果:
(引用回贴#5084688)不必在乎我是谁:
夀落东海,福如青山

飞舞说的

我可没说~~
4/4/2006 8:33:00 PM (#5088301)
25楼养的牛牛 该角色已不存在
我好佩服你哦
4/5/2006 9:59:00 AM (#5090663)
(引用回贴#5088301)25楼养的牛牛:
我好佩服你哦

彼此彼此啦
4/5/2006 11:37:00 AM (#5091080)
(引用回贴#5090663)不必在乎我是谁:
(引用回贴#5088301)25楼养的牛牛:
我好佩服你哦

彼此彼此啦

忘记跟你说谢谢哦

还有记得给花啊
4/5/2006 11:48:00 AM (#5091126)
强袭木偶 该角色已不存在

你就想~
晕死!

都要晕了
4/6/2006 12:54:00 PM (#5096814)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5088198)asdffdsa:
有普通话版吗?

写了再写就没意思了
4/7/2006 10:24:00 AM (#5101281)
冬眠状态通行证 东北靓熊

级别:95
诞生:2/6/2006

4/7/2006 5:41:00 PM (#5103231)
高级通行证 快活开心果

头衔:
(引用回贴#5101281)东北靓熊:

其实我也想过的
4/21/2006 6:51:00 PM (#5168848)
高级通行证 快活开心果

头衔:
有些想得不大周到了
4/23/2006 10:55:00 AM (#5175762)
厉害,支持
7/1/2006 11:02:00 AM (#5532763)
无效通行证 四面杵哥

级别:22
诞生:5/18/2006
支持

要普通话版的
7/1/2006 11:06:00 AM (#5532813)
冬眠状态通行证 GZ_MAN

级别:71
头衔:
诞生:4/23/2005
路过
7/1/2006 11:20:00 AM (#5532976)
冬眠状态通行证 端木赐

级别:27
头衔:
诞生:5/14/2005
怎么又给顶上来啦
7/1/2006 10:13:00 PM (#5541363)
高级通行证 快活开心果

头衔:
偶要啤酒和宝物,啤酒啤酒快快来
7/1/2006 11:03:00 PM (#5542019)
支持
7/1/2006 11:03:00 PM (#5542020)
石头一块
7/2/2006 1:36:00 AM (#5544030)
高级通行证 快活开心果

头衔:
新的一天,灌水新的开始
7/2/2006 1:54:00 AM (#5544209)
高级通行证 快活开心果

头衔:
新的一天,灌水新的开始

啤酒哪去了?偶要啤酒
7/2/2006 4:52:00 AM (#5545430)
高级通行证 快活开心果

头衔:
偶要啤酒和更多更的宝物
7/2/2006 10:12:00 AM (#5547384)
冬眠状态通行证 佛山真诚找0号BF

级别:47
诞生:8/27/2005
我现在只想要啤酒,还差一个绿G
7/2/2006 10:55:00 AM (#5548138)
冬眠状态通行证 佛山真诚找0号BF

级别:47
诞生:8/27/2005
我现在只想要啤酒,还差一个绿G
7/2/2006 10:55:00 AM (#5548144)
黄金通行证 龍啸九天

级别:82
诞生:12/30/2005
支持支持
7/2/2006 10:56:00 AM (#5548155)
支持
7/3/2006 3:42:00 AM (#5561786)
高级通行证 快活开心果

头衔:
偶要啤酒和宝物多多多。。。。
7/3/2006 4:27:00 PM (#5568563)
robettao 该角色已不存在
8/20/2009 8:49:00 PM (#12685140)
钻石通行证 爱力华尔斯

级别:80
头衔:广同监督委员会成员
诞生:7/22/2006
水果佬,咁你係边个啊?