已列为采用【在线沙龙】我向家人出柜了,你呢?
菜苞冬眠状态通行证 caibao
8/22/2012 1:11:00 AM (#841158)
点击统计:80736 责任编辑:小米
6/5/2013 8:07:00 AM (#13869704)
冬眠状态通行证 38℃的被窝

级别:6
诞生:9/23/2005
唉,既然事情已经到了这地步,是没有办法挽回的啦。唯一能做的就要给时间他们适应你,而不是给机会他们改变你。
PS:在我手机里是不会有任何的短信和通话纪录留下的。你是很不小心了一点。
6/11/2013 1:57:00 AM (#13869782)
绿色衫。先生 该角色已不存在
( 引用回贴 #13869210 ) 小藤 :
有几点建议,睇睇是否帮到手:
1、暂时服从,话自己学业为重,请不要拿这件事来打搅你
2、在家人面前收敛一点,宁愿现在受气,让他们指责你,平时找知心朋友谈心以舒缓心理压力,切忌大吵大闹
3、其他时候开始部署自己的生活,例如学业、事业、生活
4、向家人传递一个信息:你已经长大,会对自己的生活负责,并且你过得很好
5、如果你家姐不是太极端,可以过一段时间等她平复后,慢慢向她倾诉你多年的心事与艰难,做好你家姐的心理工作,此过程极为之缓慢,请不要太心急

暂时谂到嘅係呢5点,希望对你有帮助啦~

齋睇都觉得好有效了
6/16/2013 7:46:00 PM (#13869872)
冬眠状态通行证 Vulcan

级别:12
诞生:7/2/2007
其实他们叫你去医院你米去咯。

一去,医生都话这不是病,他们自然不会再想什么了。
6/22/2013 1:36:00 PM (#13869888)
冬眠状态通行证 Vulcan

诞生:7/2/2007
( 引用回贴 #13869210 ) 小藤 :
有几点建议,睇睇是否帮到手:
1、暂时服从,话自己学业为重,请不要拿这件事来打搅你
2、在家人面前收敛一点,宁愿现在受气,让他们指责你,平时找知心朋友谈心以舒缓心理压力,切忌大吵大闹
3、其他时候开始部署自己的生活,例如学业、事业、生活
4、向家人传递一个信息:你已经长大,会对自己的生活负责,并且你过得很好
5、如果你家姐不是太极端,可以过一段时间等她平复后,慢慢向她倾诉你多年的心事与艰难,做好你家姐的心理工作,此过程极为之缓慢,请不要太心急

暂时谂到嘅係呢5点,希望对你有帮助啦~

你5可以要求个个都好似你甘理性噶。
人人噶性格都5同,有D刚烈,有D韧性。。

有时出柜还会是一种变相想跟家人沟通的方法。
6/28/2013 7:26:00 AM (#13870008)
冬眠状态通行证 柏翘

级别:32
诞生:3/6/2009
( 引用回贴 #13868722 ) hppa :

小乔你唔出柜的,你点明啊

冇必要出柜,
而且我觉得父母已经知道咗我嘅事情,
只不过大家都保持沉默
7/4/2013 1:16:00 AM (#13870024)
冬眠状态通行证 Mr′H

级别:35
诞生:11/16/2009
我手机装了锁,QQ,信息,之类重要的锁起..
其实,太细个出柜又未免家人噶反常同担心.
你咪跟距地去睇下心理医生,衣个唔算愚味,系为左俾家人了解,家人一时接受唔到好正常,
我都觉得你默默坚持自己噶信念,暂时唔好做令家人接受唔到噶野.
时间可以改变一切.
7/9/2013 7:06:00 PM (#13870076)
我是风风 该角色已不存在
即来之,则安之。祝福你
7/15/2013 12:56:00 PM (#13870211)
冬眠状态通行证 大猫

级别:30
诞生:8/4/2010
既然知道了 就用时间让他们接受吧
7/21/2013 6:46:00 AM (#13870589)
冬眠状态通行证 宅辉

级别:7
诞生:6/25/2010
羡慕你!屋企感多兄弟姐妹,唔需要考虑咩传宗接代咖问题。我喺独生,但我都会出柜(以后工作稳定先),而且老豆都知我喺咯,没出声而已。我睇过心理医生啦,D老医生歧视好严重,话同性恋的精神问题或大脑出错,话可以做咩大脑手术校正,睬佢都傻啊!
7/27/2013 12:36:00 AM (#13870609)
冬眠状态通行证 纽约时光

诞生:2/13/2005
楼上嘅,,你点解当时唔挪起架撑一野车过去!!

我都见过果D老野医生,,讲野都唔经大脑UP得就UP
8/1/2013 6:27:00 PM (#13870626)
冬眠状态通行证 crush

级别:28
诞生:4/22/2008
( 引用回贴 #13870609 ) 纽约时光 :
楼上嘅,,你点解当时唔挪起架撑一野车过去!!

我都见过果D老野医生,,讲野都唔经大脑UP得就UP

乜你咁对待D老人家咖... 求其伸佢两脚唔得咩?
8/7/2013 12:17:00 PM (#13870713)
冬眠状态通行证 三叶草+LVC

级别:1
诞生:9/1/2009
可怜的孩子
8/13/2013 6:07:00 AM (#13870784)
冬眠状态通行证 billy

级别:24
诞生:6/21/2008
( 引用回贴 #13869324 ) 下半夜 :
我哋哩D 80后 接近90后噶人 仲边度有钱生仔 自己要搵食都艰难
仲要照顾父母
[/div=qtb]

8/18/2013 11:58:00 PM (#13870787)
冬眠状态通行证 小爱仔仔

级别:10
诞生:6/19/2009
( 引用回贴 #13869235 ) 纽约时光 :

唔通你出咗?》》》》》》》》》》

我出佐!我知当中嘅甜酸苦辣,但系都有幸福嘎!
出佐柜嘅人嘅感受你好难懂嘎拉!
8/24/2013 5:48:00 PM (#13870794)
冬眠状态通行证 小爱仔仔

级别:10
诞生:6/19/2009
( 引用回贴 #13870024 ) Mr′H :
我手机装了锁,QQ,信息,之类重要的锁起..
其实,太细个出柜又未免家人噶反常同担心.
你咪跟距地去睇下心理医生,衣个唔算愚味,系为左俾家人了解,家人一时接受唔到好正常,
我都觉得你默默坚持自己噶信念,暂时唔好做令家人接受唔到噶野.
时间可以改变一切.

支持丫!虽然我细,所以我好多时候都比我屋企人觉得我可以照顾自己拉!虽然我得17!差一年就够称嘎拉!
所以自己好中意大個仔嘎!
8/30/2013 11:39:00 AM (#13870897)
冬眠状态通行证 澌C

级别:27
诞生:8/9/2007
( 引用回贴 #13869178 ) 追着云朵躲太阳 :
哇,真系好羡慕你啊!!

要睇情況嘅~
9/5/2013 5:29:00 AM (#13870900)
冬眠状态通行证 澌C

级别:27
诞生:8/9/2007
( 引用回贴 #13868977 ) crush :

哩个系现今最流行的囧样, 你比我仲要out, 讲完

感我換表情囖.
9/10/2013 11:20:00 PM (#13872315)
冬眠状态通行证 小藤

级别:29
诞生:6/3/2007
( 引用回贴 #13869888 ) Vulcan :

你5可以要求个个都好似你甘理性噶。
人人噶性格都5同,有D刚烈,有D韧性。。

有时出柜还会是一种变相想跟家人沟通的方法。

呢个就唔係我嘅方法...呢个係其他人总结出嚟嘅被迫出柜应对方法入面比较实在嘅几点,韧性刚烈与以上几点建议唔冲突...如果真係要针对个体提出非常合理的解决方案,在如此少嘅信息之下我如何做到...
9/16/2013 5:11:00 PM (#13872412)
冬眠状态通行证 liu2008

级别:39
诞生:2/22/2008
祝福你 希望你顺利过关!
9/22/2013 11:02:00 AM (#13872675)
冬眠状态通行证 keyi

诞生:8/4/2010
知道也是好的
9/28/2013 4:54:00 AM (#13872683)
黄金通行证 jerry12

级别:11
诞生:8/22/2008
你靓仔吗
10/3/2013 10:45:00 PM (#13872850)
こんの水樹 该角色已不存在
( 引用回贴 #13870589 ) 宅辉 :
羡慕你!屋企感多兄弟姐妹,唔需要考虑咩传宗接代咖问题。我喺独生,但我都会出柜(以后工作稳定先),而且老豆都知我喺咯,没出声而已。我睇过心理医生啦,D老医生歧视好严重,话同性恋的精神问题或大脑出错,话可以做咩大脑手术校正,睬佢都傻啊!

有啲老人家係茅塞啲噶啦...
係佢冇見識,唔使同佢一般見識
最后由 こんの水樹 修改过/ 2010-8-25 22:16:11
10/9/2013 4:37:00 PM (#13872854)
冬眠状态通行证 Erc

诞生:4/16/2009
咁打左电话卑你BF喔,距讲左D咩啊?
10/15/2013 10:29:00 AM (#13873035)
冬眠状态通行证 JPJP

级别:31
诞生:9/19/2009
父母爱的盲目
10/21/2013 4:20:00 AM (#13873037)
普通通行证 f226

级别:34
诞生:8/21/2003
睇你点顶
10/26/2013 10:12:00 PM (#13873845)
冬眠状态通行证 jing2008

级别:11
诞生:12/3/2009
牢记一点,家人都是关心你的,不要采取太激烈的手段。
赞成你拖着先,不顶嘴,装沉默,久了就习惯了,习惯了就麻木了,麻木了就接受了,家人也需要一些时间去接受。加油!
11/1/2013 4:04:00 PM (#13874030)
冬眠状态通行证 Karsten

级别:23
诞生:7/6/2010
( 引用回贴 #13865748 ) Mstar :
他们可以接受你是gay,
只是接受不了你是0。

讲得粉好
11/7/2013 9:57:00 AM (#13874095)
冬眠状态通行证 Jazz_bar

诞生:3/5/2009
我捻屋企人系唔理解咯,距地都系想你幸福姐,响距地既观念中,只有你同女既一齐先可以组织到一个家庭,一个可以带给你幸福的地方。只要你令距地明白,你同男既一齐你才会真正幸福,我捻距地都会慢慢接受到咯。还有一点就系,你要令距地明白,绝大部分的GAY都是天生的,是改变不了的。这不是你的错,不是你想改变就可以改变的了,就如同要他们喜欢同性一样。让他们换位思考咯。
11/13/2013 3:49:00 AM (#13874096)
冬眠状态通行证 Jazz_bar

诞生:3/5/2009
我捻屋企人系唔理解咯,距地都系想你幸福姐,响距地既观念中,只有你同女既一齐先可以组织到一个家庭,一个可以带给你幸福的地方。只要你令距地明白,你同男既一齐你才会真正幸福,我捻距地都会慢慢接受到咯。还有一点就系,你要令距地明白,绝大部分的GAY都是天生的,是改变不了的。这不是你的错,不是你想改变就可以改变的了,就如同要他们喜欢同性一样。让他们换位思考咯。
11/18/2013 9:41:00 PM (#13874127)
7月 该角色已不存在
祝福你,讲太多都帮5到你咩,要得到自己的也
就学会 接受 艰难啦~
11/24/2013 3:34:00 PM (#13874696)
冬眠状态通行证 下半夜

级别:20
诞生:7/13/2007
( 引用回贴 #13874096 ) Jazz_bar :

不过我觉得 Gay系天生 哩个观点并唔系我哋噶王牌咯

虽然的确 当距地可以从生物、遗传学噶角度来理解哩样野 接受距噶客观存在性和不可改变性

但系 咁同距地可以接受gay 接受自己个仔同另一个男人过成世 又系另一回事~~~

距地更多只能够当同性恋 系一种病 一种唔见得人噶病

就好似 色盲 人都唔可以决定 生左个仔 系色盲
就认命了 但是距地系唔会鼓励其他人 生仔都生色盲噶嘛。。
11/30/2013 9:27:00 AM (#13875075)
冬眠状态通行证 palyboy1234

诞生:3/23/2008
给你身边的多看些同志方面的信息 你要和他们打持久战 毕竟他们不是我们 要接受也得给他们时间缓冲。换做是你自己 这么突然的事情 若你为父母也会受不了。要坚强,阳光总在风雨后..................
12/6/2013 3:20:00 AM (#13875299)
冬眠状态通行证 今生不婚

诞生:8/5/2007
12/11/2013 9:13:00 PM (#13875305)
冬眠状态通行证 今生不婚

诞生:8/5/2007
我想找一位正直阳刚的朋友,
和他一起组建同志家庭,和他携手同渡一生。
我一直这样坚强地相信。要好好地生活,努力地工作,
让自己活得有声有色,朝气蓬勃。不是要做给谁看,我只是坚持自己的信仰,
我相信,只要心中有爱就会有希望,
此生我不会选择和异性结婚的.
因为我是纯GAY
12/17/2013 3:06:00 PM (#13875798)
冬眠状态通行证 同人爱

诞生:9/10/2009
听佐你既故事,觉得你都好有勇气,自己既身份系我地无办法去选择的东西,而呢一刻,我都响到怀疑自己可不可以做翻普通人,简单d。结婚。生仔。到老........编一个谎言真的可以骗自己一辈子?而gay呢个身份。我真系有能力去饰演好?真系可以稳到一个爱你既另一半,真系可以甘样就起埋一齐一世?
12/23/2013 8:59:00 AM (#13876166)
冬眠状态通行证 非诚务扰

级别:24
诞生:10/6/2007
也不知说什么好
12/29/2013 2:53:00 AM (#13876210)
冬眠状态通行证 caibao

诞生:6/14/2009
( 引用回贴 #13875798 ) 同人爱 :
听佐你既故事,觉得你都好有勇气,自己既身份系我地无办法去选择的东西,而呢一刻,我都响到怀疑自己可不可以做翻普通人,简单d。结婚。生仔。到老........编一个谎言真的可以骗自己一辈子?而gay呢个身份。我真系有能力去饰演好?真系可以稳到一个爱你既另一半,真系可以甘样就起埋一齐一世?

我觉得就系做5到.都无乜所谓.
有时候现实不容许我地去霖得太多,只可以见步行步.
1/3/2014 8:46:00 PM (#13877162)
冬眠状态通行证 西山云顶茶

诞生:3/15/2009
叫巨地上广同,巨地先会明白咩叫GAY
1/9/2014 2:41:00 PM (#13877219)
自由飞奔 该角色已不存在
最好的办法就是近期莫乱来,稳住他们,等 开学后再作打算好了.
1/15/2014 8:35:00 AM (#13878341)
冬眠状态通行证 WWJT

诞生:8/11/2009
其实 真的可以治疗好!!!!!!!!!!!1
你的心态!!!

我觉得心理辅导!
但学 心理学!的很多都是GAY!

无语!
1/21/2014 2:30:00 AM (#13878411)
冬眠状态通行证 HingKit

级别:21
诞生:10/11/2008
看到这些,我很想哭。 可是我觉得G的要得到真爱与幸福真的很难很难。 祝你好运!
1/26/2014 8:25:00 PM (#13878534)
普通通行证 花言~~巧语

诞生:4/10/2007
爱的路上。。。难过的事情多着了。。。。。
2/1/2014 2:20:00 PM (#13879530)
冬眠状态通行证 沒有如果

级别:19
诞生:3/9/2009
感觉比我好,起码屋企人知道咗,我连同佢哋讲都唔咁。依家一直承受住屋企人、亲戚朋友个精神压抑,我觉得我嘅痛苦都唔会小过你!!
2/7/2014 8:15:00 AM (#13881188)
冬眠状态通行证 纽约时光

诞生:2/13/2005
叫伯友揾我,我调教下佢,等佢明白咩叫同志亦凡人
2/13/2014 2:12:00 AM (#13881215)
冬眠状态通行证 冰瓜

诞生:8/23/2010
尽量改变家人的观念,但呢个唔系一朝一夕的事。目前先镇静,屋企人唔讲,自己都唔好提,暂且顺住屋企人的意思。 毕竟目前经济上仍然需要屋企人的支持,而且俗语有话“ 家和万事兴”。
2/18/2014 8:09:00 PM (#13881982)
冬眠状态通行证 断翼

级别:38
诞生:4/18/2009
祝福你!
2/24/2014 2:06:00 PM (#13882363)
冬眠状态通行证 呼之欲出

级别:13
诞生:1/1/2006
和我老婆的遭遇一样。
3/2/2014 8:03:00 AM (#13882627)
冬眠状态通行证 韩庚

级别:5
诞生:7/31/2010
的确会好痛苦。父母系好爱自己,但父母又非常传统。未必个个都可以接受呢个事实。好害怕伤到佢哋,但又唔想勉强自己。
3/8/2014 2:00:00 AM (#13883179)
河蟹之角 该角色已不存在
哎 只能祝福你了 加油吧 用自己的实力说话
等你真正作为对社会有大益的人 是G又怎样? 社会对这个群体的认知也会慢慢转变

因此,各位朋友 努力做个完美的人
3/13/2014 7:58:00 PM (#13883180)
河蟹之角 该角色已不存在
哎 只能祝福你了 加油吧 用自己的实力说话
等你真正作为对社会有大益的人 是G又怎样? 社会对这个群体的认知也会慢慢转变

因此,各位朋友 努力做个完美的人